Studánky vám děkují za vaši činnost

Vítejte v Národním registru pramenů a studánek

Nalézt ve správnou chvíli v přírodě pramének čisté vody je mnohdy malý zázrak, ten úžasný pocit ostatně zná každý poutník, který se kdy znaven a žízniv trmácel krajinou. To platilo od pradávna, zkušenosti dávných lovců, zemědělců i cestovatelů si neseme v sobě, a tak ani v dnešní době nepřekvapí, že krásná studánka je ozdobou mnohého koutu naší přírody, na který mnozí vzpomínají ještě po mnoho let.

V moderní uspěchané době, kdy je prý na vodu nejlepší umělohmotná láhev, však význam přírodních zdrojů vody pomalu zaniká. Po staletí udržované studánky pustnou, praménky se ztrácejí v bahně, pamětníci rozsáhlých pramenišť odcházejí, prastaré mapy neplatí. Je to velká škoda, voda do krajiny patří, a to nejen pro lidi, ale i pro veškeré živočichy.

Pojďte s námi hledat a do budoucna podchytit všechny veřejně přístupné přírodní zdroje vody (tedy praménky, studánky,...), aby i ostatní věděli, kde třeba v nouzi nejvyšší nalézt chladivé osvěžení.

A pokud se ptáte jaký má tento projekt význam, proč se vůbec snažit o vodní zdroje pečovat, zkuste si přečíst toto stručné pojednání.

Kde jsem?

Vložit

Najít

Mapa

Patronát

Pexeso

Aktuální dění

20.02.2024 - registr pramenů a studánek je tady s námi již 16 let
16.02.2024 - začátek roku s dostatkem vody vrací celé řadě pramenů a studánek život
28.12.2023 - studánky Vám přejí krásný rok 2024, hodně zdraví, vody a splněná přání
04.12.2023 - v neděli 17.12. půjdeme zamykat studánky v pražské Šárce -> přidáte se?
08.10.2023 - počítadlo zdrojů v národním registru právě ukazuje hodnotu 12 500

Bez vody by nebyl život a tak tato blahodárná tekutina od nepaměti provází všechny živé organismy na Zemi. Važme si jí a pečujme o její přirozené zdroje - bez ní vše živé zahyne.